W gastronomii występuje wiele odmian wina. Rozróżniamy między innymi trunek biały, czerwony, różowy, czy musujący. Każdy z nich zapewnia wyjątkowe doznania smakowe i cechuje się innymi właściwościami. Ze względu na ich odmienność, powinniśmy pamiętać, że serwuje się je w różnych kieliszkach. Zobacz, dlaczego picie wina z odpowiedniego naczynia ma tak duże znaczenie.
Kieliszki do wina białego — smukłe i długie
Białe wino degustuje się z kieliszków z długą nóżką. Czasza tego naczynia przypomina kształtem kwiat tulipana, którego płatki delikatnie rozszerzają się ku górze. Są niewielkich rozmiarów, ponieważ białe wino ma bardzo delikatny aromat, który mógłby zaginąć w dużym kieliszku. Niewielka pojemność ma chronić zapach i zapobiegać nadmiernemu podgrzewaniu się zawartości. Warto pamiętać, że białe wino nie wymaga dużego kontaktu z powietrzem, dlatego czasza kieliszka jest tak smukła.
Kieliszki do wina czerwonego — duże i pękate
Kieliszki przeznaczone do serwowania czerwonego wina są o wiele większe i wyższe. Szeroka czasza sprawia, że trunek ma odpowiedni kontakt z powietrzem, co pozwala na uwalnianie się przyjemnego aromatu, a sama zawartość jest delikatniejsza w smaku. Istnieje zasada mówiąca, że im starsze jest czerwone wino, tym większego kieliszka powinno się używać do serwowania go. Czasza tego naczynia także przypomina swoim kształtem tulipana, ponieważ subtelnie zamyka się ku górze.
Kieliszki do wina różowego — krótkie i wąskie
Wino różowe to bardzo delikatny i orzeźwiający trunek. Najchętniej spożywamy go w ciepłe, letnie dni, kiedy serwowany jest w niskiej temperaturze. Płyn najdłużej pozostanie schłodzony w wąskim i krótkim kieliszku. Jego czasza powinna być zaokrąglona, aby uwalniał się z niej przyjemny aromat różowego wina. Ścianki naczynia mogą się zamykać lub rozszerzać ku górze — wszystko zależy od tego, która forma nam bardziej odpowiada.
Kieliszki do wina musującego — wysoki i delikatny
Wino musujące zawsze należy podawać w niskiej temperaturze, dlatego naczynie do serwowania jest wąskie i wysokie. Dzięki temu trunek długo pozostanie schłodzony, a bąbelki będą się wolniej ulatniać. Istnieje kilka rodzajów tak zwanych szampanówek. Zaliczamy do nich:
- Flet — wysoki, wąski, na długiej nóżce i z prostymi ściankami. To najpopularniejszy rodzaj kieliszka do wina musującego.
- Tulipan — ma zaokrąglone ścianki i szerszą czaszę niż flet. Często degustuje się w nim luksusowe szampany.
- Pucharek — płytki, płaski i szeroki kieliszek. To pierwsze naczynie do degustacji wina musującego, które zostało wyparte przez flet.
Dobór odpowiedniego kieliszka umożliwi nam wydobycie wyjątkowego aromatu oraz zachowanie właściwości smakowych napoju. Warto zaopatrzyć się w odpowiednie naczynia, dzięki którym degustacja trunku będzie jeszcze przyjemniejsza. Zajrzyj na stronę sklepu Recucina, gdzie znajdziesz kieliszki do każdego rodzaju wina – https://recucina.pl/k/szklo-bar/kieliszki/kieliszki-do-wina-czerwonego/.